De bekendste, en misschien wel belangrijkste, rol van een lifeguard (reddingsbrigadelid) is om het toezicht te houden over mensen die baden, zwemmen of op een andere manier in de ondiepe kustwateren aan het recreeren zijn. Het redden van mensen die daarbij onverhoopt in de problemen komen staat op de tweede plaats.
Hoe een strandwachtdag eruit ziet, is voornamelijk afhankelijk van het weer. Met het weer hangt niet alleen de golfslag en stroming, maar ook het strandbezoek samen. Op een dag met mooi strandweer heeft de Reddingsbrigade het dus drukker. De leden die er als eersten zijn, houden zich bezig met het in gereedheid brengen van het materiaal (het vaarklaar maken van boten, uitzetten van het bootpad, invullen van het informatiebord etc.).
Als zich veel mensen in het water begeven, wordt er met de reddingsboten patrouille gevaren. Er wordt langs de zwemmers gevaren en zij die te ver gaan worden gewaarschuwd. Wie hier soms onwillig op reageert, omdat hij of zij goed kan zwemmen, vergeet vaak dat terugzwemmen, vooral bij oostenwind, veel zwaarder gaat dan zee in zwemmen. Bovendien zijn minder geoefende, of jeugdige zwemmers vaak geneigd de ‘verre’ zwemmers te volgen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
LOPEND EN RIJDEND
Behalve op zee, ziet u de Reddingsbrigade ook langs de waterlijn op het strand. Lopend over het strand of in een strandvoertuig. Op deze manier kan de Reddingsbrigade in contact komen met de bezoekers en kan zij de mensen direct wijzen op gevaarlijke situaties. Bovendien is de Reddingsbrigade vraagbaak voor het publiek en bereikbaar voor het oplossen van kleine ongemakken. Het strandvoertuig wordt voornamelijk ingezet voor gewondentransport, voor vervoer van ambulancepersoneel over het strand, voor het vervoer van een groep redders naar een noodgeval of voor omvangrijke hulpverlening of zoekacties.
EXTRA AANDACHT…
Sommige plaatsen in het water krijgen extra bewaking. Ter plaatse van een zogenaamde mui kan een sterke zeewaarts gerichte stroming ontstaan. Bij extreme stromingen worden deze stukken op het strand afgezet met borden en markeringslint. Om bij ongelukken snel te kunnen handelen, is eigen waarneming van groot belang. Wachten op meldingen door het publiek duurt vaak te lang. Er kunnen dan al kostbare minuten verloren zijn gegaan. Op drukke dagen houdt de Reddingsbrigade daarom permanent uitkijk.
CREATIEF
Hulpverleningen dwingen ons dagelijks tot creativiteit en een goede samenwerking met andere hulporganisaties. Iets wat we onze leden dan ook zorgvuldig bijbrengen. Ook gedurende de dagelijkse strandbewaking wordt alles vanuit de reddingpost in de gaten gehouden en wordt er buiten de patrouilles voor gezorgd dat er genoeg leden achterblijven voor bijzondere situaties. Zeker op de drukkere dagen, of in het weekend, vindt u op de reddingpost leden die graag antwoord op uw vragen geven.